Notater |
- Kirkeboka for Enebakk i 1865 viser at foreldrene Johan
Hansen og Åse Pedersdatter bodde i Røsjø da Hans Julius ble født "ægte". Faddere ved dåpen: Kristoffer Engebretsen, Røsjø, Hans Johansen, Røsjø, Kaja Knutsdatter ib, Marthe Knutsdatter ib, Andrine Nielsdatter, Røsjø.
Brede Røsjø har en slitt salmebok etter Hans Julius. Den er datert 3. oktober 1880, og det fremgår at han kaller seg Hans Julius Johansen Fjeld på den tiden. En senere tilføyelse viser at han døde 24. juni 1930 og ble kremert 28. juni..
Hans Julius tok skogutdanning og fikk arbeid for godseier Carl August Gulbranson (1831-1910) på Vestby. Arbeidet gikk blant annet ut på å reise rundt og taksere skog.
Folketellingen for 1900 viser at Hans Julius Røsjø bor i et "vaaningshus" i Gudes gade 5 i Moss. Det er også et "udhus" på eiendommen. Yrkestittelen er "sersjant" og "Betjent ved Trelastforretning". I tillegg til kona Karen og barna Bjarne, Aagot, Helga og Knut består husholdningen av tjenestepigen Emma Mathilde Michalsen, født 1878 i Christiania, som er ugift og har en udøpt sønn født 08.11.00 i Christiania.
Folketellingen for 1910 viser at HJR bor i et "almindelig vaaningshus" i Værlebakløkkerne 4 i Moss. Yrkestittelen er "Underofficer og skogfuldmægtig". Sønnen Bjarne er skogbrukslærling.
Hans Julius hadde andeler i Moss Dampsag, men ble lurt til å kausjonere 10 000 kroner for en kar som het Skotvedt. Da Hans skrev under, skal Skotvedt ha visst at prosjektet hans var dødsdømt. Hans ble nødt til å selge andelene i saga og flyttet først til Heimdalsgata i Oslo. Derfra flyttet de til Andersrud. Frem til 1926 leide familien eiendommen av kommunen.
Hans Julius, Karen og barna kom til Andersrud i Ytre Enebakk – gnr 91 bnr 17 - i 1911. Men i 1913 er Hans Julius fortsatt registrert i Kristiania, ifølge et brev fra Kristiania ligningsvæsen. Brevet er adressert til Heimdalgsgt 27 B II, og det meddeles at "Deres klageret antages at være tapt, og at Deres klage saaledes ikke kan tas under behandling, fordi De ikke har indlevert selvangivelse skjønt dertil pligtig". Brevet er datert 6. oktober 1913.
|